DSC_0804

Excursies

‘Wortels groeien aan de boom en melk komt uit een fabriek’

Het is een bekend cliché: ‘boeren stinken omdat ze elke dag met hun handen in de stront wroeten’, ook zijn er dagelijks veel mensen die zich ergeren aan het trage landbouwverkeer en is steeds minder begrip voor de hardwerkende agrariër. Partijen als Wakker Dier zorgen voor veel discussie tussen boer en burger, ze laten veel beelden zien over taferelen die zich – volgens Wakker Dier- afspelen in megastallen in ons land. Het is een beeld wat geschetst wordt, vaak niet waar is, maar wel bij de burger blijft.

Max en Antoon vinden het leuk om te laten zien wat er echt gebeurt op de boerderijen, het blijkt dat veel kinderen (en ook volwassenen) niet weten waar hun voedsel vandaan komt. Het wordt tijd dat de boer en burger weer bij elkaar komen, tijd om wat meer respect voor elkaar en voor het voedsel te krijgen.

In juni ’16 waren groep 5 tot 8 van basisschool ‘De Horizon’ uit Ens de eerste die een bezoek deden aan de boerderij van Sturm aan de Zwijnsweg te Ens. De kinderen kregen in een dagdeel een leuke kijk van het leven op de boerderij: Een interactieve presentatie in een schuur, een quiz over landbouwmachines en een rondrid met de trekker over de akkers om een kijkje te nemen bij gewassen. Tussendoor was er gezorgd voor een vers appeltje en een heerlijk glaasje appelsap of limonade.

Boerderijen
Akkerbouw: Max woont op een akkerbouwbedrijf met ongeveer 100 hectare land, hier worden producten geteeld als: aardappels, wortels, uien, witlof, bieten, tarwe en gerst. Voor de meeste producten zijn alle machines in huis, bijzonder om eens van dichtbij te bekijken!

Veehouderij: Antoon woont op een melkveehouderij bedrijf met ongeveer 55 melkkoeien. De koeien worden op machinaal gemolken in de melkput. De koeien gaan (zolang het kan) gewoon naar buiten en de stal gebouwd met een heerlijk zacht bed van zaagsel in een diepstrooiselbox (succes met scrabblen!). Het welzijn van de koe staat voorop bij boer Harm Ziel, zeker eens de moeite waard om eens te komen kijken!

Dat lijkt mij ook wel wat!
Leuk! Je bent van harte welkom op een van onze boerderijen! We ontvangen niet alleen basisscholen, ook andere groepen zijn welkom (ook groepen volwassenen)! Neem dan contact met ons op voor een afspraak!